Maandagmiddag 17 september, een kort berichtje op de app; “Janus is vanmiddag overleden”

Toen ik dat las viel ik stil, hoe kan dit, zo snel, onwerkelijk en niet te geloven. Janus, de man die nooit opgaf en altijd probeerde positief te blijven, maar deze strijd wilde of kon hij niet meer aangaan.

Janus, was lokale politiek en lokale politiek was Janus. Altijd vanuit zijn hart, oprecht, eerlijk, slim, helder en altijd dicht bij de inwoners. Jarenlang het gezicht van de Oirschotse politiek en de mensen die waardeerde dat, bij de verkiezingen was Janus altijd de grote stemmentrekker. Wat heeft hij veel voor de ontwikkeling van Oirschot, Spoordonk en later ook de Beerzen mogen betekenen.

Na zijn (politieke) pensionering ging hij op in zijn grote hobby; de paardensport en het aangespannen rijden. Je kon hem ook dagelijks tegenkomen, aan de wandel door de Oirschotse dreven. Janus en ‘ons Gon’ genoten van de vrijheid, een vrijheid welke helaas niet lang duurde door de ziekte van Gon. Janus nam de verzorging op zich tot aan haar overlijden, nu nog géén jaar geleden.

Een half jaar geleden nog erg enthousiast en ambitieus meegedaan aan de gemeenteraads verkiezingen ‘op de leste plaats’ met als doel om als raadsman de politiek en de inwoners dichter bij elkaar te brengen. Dat was weer een stukje van de ‘oude’ Janus, altijd strijdbaar en zich inzettend voor de samenleving.

Een paar weken terug nog efkes gaan buurten bij Janus, hij was ziek en zat te wachten op de uitslag van het onderzoek. Hij had geen goede hoop meer en zag het somber in, hij was niet meer strijdvaardig en vond het goed zo. “Ze kunnen de hoeven er onderuit trekken” waren zo ongeveer zijn laatste woorden welke wij samen gewisseld hebben.

Janus, bedankt voor alles wat jij de afgelopen decennia voor Oirschot hebt gedaan!

 

Ted van de Loo

Voorzitter Dorpsvisie